Uši Nisu Samo Za Naušnice

„Umetnost razgovora je umetnost slušanja isto koliko i umetnost shvatanja.” ~ William Hazlitt

listenDragi pirjatelji,

Da li ste nekada pričali sa nekim i imali utisak da oni zapravo ne čuju ono što govorite? Oni vas slušaju, istina, ali da li vas čuju? Da li su tu? Prisutni?

Pričate sa nekim, i oni odgovaraju na nešto što definitivno niste rekli. Očigledno nisu čuli šta ste zapravo rekli. Oni odgovaraju na nešto što misle da ste rekli, ili na nešto što su mislili da ćete reći – pripremajući odgovor čak pre nego što ste završili sa svojom pričom.

Ili jednostavno, nisu uopšte slušali; samo su se pravili da učestvuju u dijalogu, dok su u stvari bili zauzeti jednosmernom komunikacijom; držanjem propovedi, reklamiranjem ili propagandnim govorom o temi, ili jednostavno pričanjem o sebi, nespretno pokušavajući da to prikriju „parafrazirajući“ nešto što niste rekli, i nastavljajući sa „hajde da još malo pričamo o meni“ formom.

Ovaj propust jedne strane da čuje šta druga strana govori se očigledno dešava u mnogim različitim situacijama – od poslovnih sastanaka, razgovora između doktora i pacijenta, terapeutskih i prijateljskih razgovora, ljubavnih šaputanja. I svuda je štetan. Mnogi ljudi nisu ni svesni da ovo rade. Za mnoge, ovo je deo standardizovanog ponašanja.

Ponekada, ono što se dešava je da zapravo postoji  previše unutrašnjeg dijaloga koji ometa razgovor. Unutrašnji dijalog može ponekad da izgubi sopstvenu svrhovitost. U nameri da pripremi dobar odgovor, unutrašnji glas može postati toliko glasan da ne čujete ono što se izgovara izvan vas, već samo čekate manje ili više prikladnu pauzu u nizu zvukova koje silaze sa usana druge osobe – da biste ubacili šta god je vaš unutrašnji dijalog iznedrio. Ako je ovo nešto što radite, onda ne učestvujete u razgovoru… ni sa kim sem do sa samim sobom.

Lek je višestruk. U poslovnom kontekstu postoje jednostavne tehnike prikupljanja informacija koje mogu da unaprede komunikaciju od nespecifične nejasnoće do visokog kvaliteta; to je tip veština koji se često uči prvog dana pravog NLP treninga. Ali u domenu istinski dubokog duhovnog razgovora, često se kreće sa dubljom promenom stava, sa buđenjem namere da zaista čujemo drugu stranu.

Postoji divna izreka u engleskom jeziku – „Srce sa ušima“. A to je nešto što nam je svima potrebno s vremena na vreme. Neko ko zaista čuje ono što kažemo. Neko ko sluša sa razumevanjem. Bez tumačenja. Bez osuđivanja. Samo sluša i shvata. Svako može da kultiviše ove veštine – jednostavno se svodi na stvaranje namere.

Pada mi na pamet stara priča o majci Terezi. Novinar ju je pitao šta je govorila Bogu kada se molila. Odgovorila je: „Ja ne govorim, ja slušam.“ Novinar je pitao: „A šta Bog kaže kada slušate?“ Majka Tereza mu je rekla: „On takođe sluša.“

Imajući ovo u vidu, pozivamo vas da razmotrite sledeće. Donesite odluku da, u razgovorima sa ljudima ove nedelje, zaista pružite deo najvrednijeg poklona koji postoji: vašu kompletnu pažnju. Podjednako da slušate i, da shvatite sagovornika.

Od srca vam šaljemo okeane ljubavi,

Vaš pažljivi i pretvoreni-u-uvo treneri,

Lidija & Thomas

P.S. Pozivamo vas da pogledate našu Momentum NLP Serbia Facebook grupu i našu Momentum Strategies Coaching Facebook stranicu i pridružite nam se sa komentarima, iskustvima, idejama i svim drugim stvarima vezanim za NLP i lični razvoj!!! Mi smo tu za vas!

Lidija Markovic Rosati, NLP Trener (Certified by Dr. John Grinder, Carmen Bostic St. Clair and Michael Carroll), Holistic NLP Trener, Hipnoterapeut, Master Neurostrateg, TimeLine terapeut. Osnivač Holistic NLP centra u Nišu. Živi i radi na relaciji Velika Britanija – Srbija.

Thomas Bjorge, NLP Trener (Certified by Dr. John Grinder, Carmen Bostic St. Clair and Michael Carroll), NLP Coach. Zivi i radi na relaciji Svedske, Norveske i Velike Britanije

www.momentum-strategies.com

© Momentum Strategies 2013

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *